Goedkope matrassen versus dure matrassen

Het gezegde “goedkoop is altijd duurkoop” is een Nederlands spreekwoord dat zich vertaalt naar ” cheap is always expensive” in het Engels. Dit spreekwoord suggereert dat hoewel iets in eerste instantie een goede deal lijkt vanwege de lage prijs, het uiteindelijk meer kan kosten vanwege de slechte kwaliteit of de noodzaak van frequente reparaties of vervangingen.

Het spreekwoord herinnert eraan dat investeren in artikelen of diensten van hogere kwaliteit in het begin misschien duurder is, maar dat ze u na verloop van tijd geld en frustratie kunnen besparen doordat ze langer meegaan en beter presteren.

Het is echter belangrijk op te merken dat dit geen absolute regel is en niet op alle situaties van toepassing is. Soms kunnen goedkopere opties geschikt zijn voor korte termijn behoeften of situaties waarin kwaliteit geen kritische factor is.

 

Goedkope matrassen

Ook bij de koop van matrassen en boxsprings is dit spreekwoord van toepassing.  Vooral in de huidige tijd is een goedkope matras bij definitie een slechte keuze omdat voor een goedkope matras over het algemeen materialen ingezet worden die op het eerste moment veel beloven, maar niet duurzaam zijn. Het productieproces is bij de laagprijzige matrassen en boxsprings gericht op kwantiteit en lage kosten. De productie van deze matrassen vindt dan ook veelal plaats in landen met lage lonen.

Deze matrassen worden door de detailhandelaars veelal op goedkope winkellocaties en via het internet verkocht. Hiervoor moet de handelaar hoge kosten voor de marketing in de consumentenprijs inrekenen.

Conclusie 1

Goedkope matrassen gebruiken vaak eenvoudigere materialen die vaak minder duurzaam zijn en minder ondersteuning en comfort bieden. Deze producten worden geproduceerd in lagelonenlanden en de consumentprijs bestaat voor een groot deel uit marketingkosten. 

Het spreekwoord “goedkoop is altijd duurkoop” is hier vaak op zijn plaats.

Dure matrassen

Kwaliteit

In het hoge prijssegment zoals bijvoorbeeld bij Vispring, Hästens, Archibold Beckers en Auping kan men met een gerust hart ervan uitgaan dat de kwaliteit van de materialen duurzaam is en het productieproces op kwaliteit en niet op kwantiteit gericht is. Dure matrassen worden vaak met meer aandacht voor detail en vakmanschap geproduceerd. De constructie kan complexer zijn, met lagen van verschillende materialen die zorgen voor optimale ondersteuning en comfort.

Productie

De productie van deze matrassen vindt dan ook veelal plaats in Europa. De productie- en loonkosten zijn hier hoger, wat zich dan natuurlijk ook in de verkoopprijs spiegeld.

Marketing

Om de consument in het hoge prijssegment te bereiken moet de detailhandelaar evenzo als in het lage prijssegment hoge kosten voor de marketing in de consumentenprijs inberekenen. Bij de deze marketingkosten behoren niet alleen de advertentiekosten, maar in het bijzonder ook de kosten van de locatie, de personeelskosten en entourage van de showroom.

Winkels en showrooms van luxemerken zoals Vispring en Hästens bevinden zich vaak op locaties die worden beschouwd als “dure winkellocaties”. Deze locaties bevinden zich meestal in drukke winkelstraten in grote steden of in exclusieve winkelcentra. De reden hiervoor is dat deze locaties veel verkeer van potentiële klanten aantrekken en een prestigieus imago uitstralen, wat belangrijk is voor luxe merken.

Echter, de prijzen van producten bij dergelijke luxe merken weerspiegelen niet alleen factoren zoals hoogwaardige materialen, vakmanschap, ook de huurkosten van de winkellocaties, de exclusiviteit en de merkwaarde zelf zijn bepalend voor de consumentenprijs. Luxe merken richten zich vaak op een selecte markt van consumenten die bereid zijn te betalen voor unieke en hoogwaardige producten.

Consumentenprijs

De consumentenprijzen voor producten van luxe merken zijn over het algemeen hoger dan die van reguliere merken vanwege de perceptie van exclusiviteit, de kwaliteit van de materialen en het vakmanschap dat in elk product wordt gestoken. Dit geldt niet alleen voor de matrassen en boxsprings van Vispring of Hästens, ook de producten van Archibold Beckers, staan bekend om  handgemaakte kwaliteit en duurzaam slaapcomfort.

Conclusie 2 

Dure matrassen en boxsprings van Vispring en Hästens zijn duurzaam, worden in Europa geproduceerd en zijn door de hoge marketingkosten duur.

Prijsverschillen in het hoge prijssegment.

Opvallend is dat bij matrassen en boxsprings in het hoge prijssegment ook sprake kan zijn van “goedkoop” en “duurkoop”, zonder dat het spreekwoord “goedkoop is altijd duurkoop” opgaat.

Kijk maar eens naar het prijsverschil tussen de merken Vispring en Archibold Beckers.

Dat wat opvalt is dat er een behoorlijk prijsverschil tussen deze merken in hetzelfde prijssegment is. Dit kan op het eerste moment tot het toepassen van het spreekwoord leiden.

Bij nader inzien moet vastgesteld worden dat de matrassen en boxsprings van Archibold Beckers over vergelijkbare productieprocessen en materialen beschikken als bij Vispring. 

Waardoor wordt dit prijsverschil veroorzaakt? 

Waarom kost een Archibold Beckers matras of boxspring dan zoveel minder als een Vispring? 

Als de materialen en het productieproces vrijwel identiek zijn, moet het toch wel erg grote prijsverschil een andere oorzaak hebben.

Deze oorzaak is te vinden in marketing-aandeel van de consumentenprijs.

Vergelijking

De winkels en showrooms van Vispring zijn vooral op dure winkellocaties in de grote steden zoals Amsterdam, Alkmaar, Amersfoort, Woerden te vinden. Vispringwinkels spiegelen de verkoopprijs ook in de entourage van deze winkels, groot en hoogprijzig, weer.

Archibold Beckers matrassen en boxsprings vindt u alleen in IJmuiden op een goed gelegen en “goedkope” winkellocatie. De entourage van de showroom “The Bedroom” is wat betreft de winkeloppervlakte en vakkennis van de eigenaar Hans Tertsch beslist vergelijkbaar met de Vispring-locaties. De kosten voor de marketing worden zo laag mogelijk gehouden en spiegelen zich dan ook in de duidelijk minder hoge consumentenprijs.

Het is dus niet zo dat Archibold Beckers matrassen en boxsprings goedkoop zijn.

 

Conclusie

Dure matrassen en boxsprings  van Vispring en Hästens zijn duurzaam, worden in Europa geproduceerd en zijn door de hoge marketingkosten duur.

Daarentegen zijn de producten van Archibold Beckers kwalitatief op hetzelfde niveau als Visping en Hästens. Door de marketingkosten zo laag mogelijk te houden kunnen deze producten

 

DUIZENDEN EURO’S VOORDELIGER DAN DE TOPMERKEN!

 

aangeboden worden.